Откъде идва чаят?

В света има хиляди и хиляди чайове. Статистиката сочи, че преди две години в света са били произведени около 5,8 милиарда метрични тона чай. Днес чаят се отглежда и произвежда на всички континенти, с изключение на Антарктида. Но преди много години чаят беше изключение, а не стока и се отглеждаше само в една страна – Китай.
Легендата за чая
Въпреки че сега много страни произвеждат изискани чайове, всичко започна в Китай. Легендата разказва, че преди почти 5000 години китайският император Шен Нонг заспал под едно дърво. Въпреки че има много версии на тази легенда, това, което се случи след това, промени историята на чая завинаги. Шен Нонг е бащата на китайската медицина и винаги е любопитен да види какви ползи могат да имат растенията. Когато листенце чай падна в чашата му, той изпи запарката и веднага видя доброто въздействие. Всъщност, докато опитваше различни растения, той се отрови от 72 различни отрови, но ги излекува всичките с чай.
Какво казват учените?
Въпреки че е трудно да се докаже точната година на откриване на чая, възможно е да се познае кога е започнала популярността му. Преди няколко години учен откри останки от чай в гробница на 2100 години на друг китайски император – Лиу Ци от династията Хан. Това е доказателство, че чаят и чайната култура са били важни още тогава. Смята се, че дори преди това чаените листа са били използвани като храна, а не като лечебна напитка. По-късно беше важен заради ползите си, а днес е ценен заради вкуса, аромата и аромата, както и ползите.
Кога започва производството на чай в други страни?
Въпреки че много други азиатски и африкански страни произвеждат изискани чайове, производството на чай не е започнало толкова рано, колкото в Китай. Всъщност в Япония историята на чая започва преди 800 години, когато дзен монахът Ейсай донася чаени семена от Китай. Те също приеха китайския навик да стриват чая на прах и направиха свой собствен вид – матча. Всъщност по време на династията Тан в Китай чаят се смила, а не се използва като насипни листа. Историята на тайванските чайове е само на около 400 години, въпреки че днес те произвеждат едни от най-изисканите оолонг чайове в света.
В Индия производството на чай започва едва преди около 200-250 години. Днес Индия е един от най-големите производители на чай. Шри Ланка започва производството на чай почти случайно, в края на 19-ти век, след като реколтата от кафе е унищожена от болести. Приблизително по същото време Африка също започна да прави собствен чай.
Историята на чая в Северна Америка, Европа и Австралия не е дълга, но много страни на тези континенти наваксват и въвеждат уникални и вкусни чайове. Първите опити за отглеждане на чай в Съединените щати започнаха преди около 300 години, но не бяха успешни до края на 19 век. Отглеждането на чай в Турция е започнало преди около 150 години, а в Европа почти по същото време, на португалските острови. Въпреки че британската чаена култура е на няколко века, първият британски чай се появява едва в края на 20 век в Корнуол.
Какво е чаено растение?
Всички истински чайове – бял, жълт, зелен, оолонг, черен и пуер се правят от едно и също чаено растение – Camellia sinensis. Растението Camellia sinensis е едно от най-старите растения в света. Има различни сортове Camellia sinensis и най-често срещаните за приготвяне на чай са Camellia sinensis var assamica и Camellia sinensis var sinensis. Често ги наричат индийско и китайско чаено растение. Освен това има хиляди различни сортове, като броят им нараства всяка година. Всички те оказват влияние върху крайния вкус, аромат, аромат, цвят и други характеристики на чая.
Първоначално растеше в дивата природа като дървета. Днес много чайове идват от чаени храсти, отглеждани в чаени плантации и обикновено издържат около 40-50 години. Но невероятното за чаените дървета е, че те могат да растат стотици и хиляди години. Китайският Юнан е особено известен със своите стари вековни дървета, някои дори на 1700 години и високи над 32 метра.
Кои са най-старите и известни видове чай?
Много от най-важните и известни видове чай идват от Китай. Например китайският чай Long Jing или Dragon Well се споменава за първи път преди повече от 1200 години. Днес този чай все още е един от най-важните и известни видове зелен чай в света. Dragon Well се произвежда в провинция Zhejiang. Провинция Юнан, често смятана за люлка на целия чай, е популярна с друг много стар вид чай – пуер. Историята му започва преди повече от хиляда години. Puer е ферментирал чай, който може да бъде естествено ферментирал в продължение на години, десетилетия или дори – векове. Някои от тези 100-200-годишни чаени сладки все още съществуват днес.
Един от най-известните чайове от провинция Анхуей, Huang Shan Mao Feng, е изобретен преди 150 години. Най-популярният чай oolong – Tie Guan Yin или Желязната богиня на милосърдието е „открит“ преди около 300 години по време на династията Цин, в Anxi, провинция Fujian. Този чай също е в списъка на най-известните китайски чайове. Фуджиан е люлката на друг вид чай – белия. Смята се, че е изобретен преди повече от 700 години. Най-старият китайски черен чай е черен чай Xiao Zhong.
Кои са най-необичайните места за отглеждане на чай?
Фактът, че Китай, Япония или Индия произвеждат чай, не е изненада дори за непиещите. Но някои страни могат да изненадат дори най-големите любители на чай. Днес чаят се отглежда на най-необичайни места и области, които първоначално не са били подходящи за отглеждане на чаени растения. Канада, Холандия, Германия, Нова Зеландия, Испания, Мадагаскар, Шотландия и Реюнион са само някои от страните, в които се отглежда чай. Някои от тях може да имат само една чаена плантация, докато други сериозно разширяват производството на чай.
Каква е вашата реакция?






