Отбелязваме Деня на биологичното производство

Събитието е част от инициативата на Европейската комисия по отбелязване на биологичното производство в страните от ЕС.

Отбелязваме Деня на биологичното производство
снимка: Министерство на земеделието и храните

Днес отбелязваме Деня на биологичното производство с кулинарно разнообразие, игри и награди за деца. Честването, организирано от Министерството на земеделието и храните и Българската асоциация "Биопродукти" започва в 10:00 ч. и продължава до 17:00 ч. на "Голямата поляна" в Южния парк, София, съобщиха от Министерството.

Събитието е част от инициативата на Европейската комисия по отбелязване на биологичното производство в страните от ЕС. То ще предложи на посетителите разнообразие от български биологични храни и продукти, кулинарни демонстрации и забавления за цялото семейство. 

По време на празника над 30 производители ще представят био продукти - био млечни и месни продукти, сезонни плодове и зеленчуци, био сокове, вино, ядки, халви и тахани. За подсилване на имунната система ще може да бъдат открити биологичен мед и пчелни продукти, а за ценителите на сладките неща ще има био шоколад. Българските производители ще покажат и голямо разнообразие от био сладки и солени продукти  - солети, вафли, бисквити, крекери, сурови барчета и други. На събитието ще има и био козметични продукти, както и етерични масла и флорални води

Специално за децата от 7 до 12 години ще се проведе кулинарното училище за готвене с биопродукти, водено от известния телевизионен готвач Ути Бъчваров, което ще започне в 10:00 часа. Заедно със своите малки помощници, той ще приготви есенна зеленчукова супа, както и конфитюр от есенни плодове. Децата ще имат възможност да усвояват здравословни рецепти и кулинарни умения. 

За всички деца програмата включва и артистични ателиета, творчески работилници, игри и много награди. В специално декориран фотокът ще може да запечатаме своя спомен от празника.

Министерство на земеделието и храните отчете в края на август повишаване на интереса към биологичното производство в България.  Към момента регистрираните биологични производители са 4961. През 2023 г. броят на операторите бележи ръст спрямо предходните 2 години, като в края на 2022 г. в електронния регистър са включени 4863 оператора, сочат данни на Министерството, оповестени в края на миналия месец.

За втора поредна година Министерство на земеделието и храните се включва в европейската инициатива по отбелязване на празника на биологичното земеделие, напомни тези дни заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева, която участва в среща на биологичните посланици на ЕС, състояла се в Брюксел, цитирана на интернет страницата на ведомството.

Прочети още:

 EК одобри стратегическия план за развитието на земеделието в България, даващ достъп до 90 млн. евро