8 храни с цинк за висок имунитет

8 храни с цинк за висок имунитет

Цинкът се складира в кожата, черния дроб и бъбреците

Роля на цинка:

Нормализира клетъчния метаболизъм.

Активира антиоксидантите.

Подпомага производството на енергия.

Участва в синтеза на протеини.

Регулира производството на себум.

Подпомага усвояването на витамини A, D и E.

Стимулира имунната система.

Симптоми на дефицит на цинк:

Намалена физическа издръжливост.

Чести настинки.

Суха кожа и коса.

Бавно заздравяване на рани.

Слабост на ноктите.

Достатъчен прием на цинк:

10-20 mg на ден.

Цинкът се складира в кожата, черния дроб и бъбреците.

Източници на цинк:

Стриди (рекордьор по съдържание на цинк).

Сусам и тиквени семки (7,4-7,7 mg/100 g).

Говеждо месо (7 mg/100 g).

Какао на прах (6,4 mg/100 g).

Телешки език (4,8 mg/100 g).

Пуешко месо (4 mg/100 g).

Кокоши яйца (3 mg/100 g).

Кокосов орех (2 mg/100 g).

Препоръки:

Комбинирайте различни източници на цинк в диетата си.

Не прекалявайте с консумацията на калорични продукти, богати на цинк (кокосови продукти, тиквени и сусамови семки).

При съмнение за дефицит на цинк се консултирайте с лекар.